Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Fler järnvägsspår dröjer

Trots den täta tågtrafiken är det inte aktuellt att bygga ut järnvägen mellan Uppsala och Stockholm, i alla fall inte under de närmaste tio åren. Som vi berättade igår är det vanligt numera att tågen tvingas stå still ute på sträckan för att invänta annan tågtrafik.

- Systemet är så hårt utnyttjat så att minsta lilla störning ger en dominoeffekt på alla andra tåg som ska avgå under de närmaste timmarna, det säger Fredrick Beste som varje dag reser mellan Uppsala och Stockholm. 

Trots att Upptåget ibland tvingas köra förbi ett stopp vid till exempel Arlanda för att man annars skulle försena all annan tågtrafik, så är det numera vanligt att tågen tvingas stanna ute på sträckan. Det kan till exempel bero på att man måste vänta in andra tåg innan man kan fortsätta.

Idag är det fyra spår mellan Arlanda och Stockholm, men att få fyra spår på hela sträckan mellan Uppsala och Stockholm finns inte med i Banverkets planering de närmaste tio åren.

I väntan på fler spår så utreder Banverket just nu andra mindre åtgärder. Det handlar till exempel om att bygga om sträckor där tågen idag inte kan köra full fart, eller låta tågen köra tätare vid stationerna.

- Det kan handla om extra tågsignaler vid stationerna så att tågen kan gå närmare varandra. Hur mycket det skulle hjälpa är oklart men vi utreder det, det säger Cornelis Harders som är gruppchef på Banverket östra banregionen.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".