Strejk mot a-kasseförändringar drabbade tidningsläsare

Sen klockan tolv i natt har Syndikalisterna i landet gått ut i en politisk strejk. Fackförbundet strejkar i protest mot regeringens förändringar kring a-kassan.

Tydligast märktes protesten för 1600 av Upsala Nya Tidnings abonnenter när deras tidning blev försenad i morse. Den största andelen av de strejkande arbetar nämligen på UNT distribution.

- Vi genomför en politisk strejk mot regeringen eftersom a-kasseavgiften höjs, det säger tidiningsbudet Ramón Marambio som strejkade idag.

- Vad regeringen gör är att skicka över våra pengar till andra ändamål samtidigt som man sänker ersättningen. Det är klart att man måste protestera, säger Göran Salomonsson.   

En handfull medlemmar i fackförbundet Syndikalisterna genomförde idag en manifestation utanför universitetsbyggnaden Ekonomikum i Uppsala idag.

Anledningen är att Syndikalisterna sen klockan tolv i natt strejkar i hela landet. Strejken varar i ett dygn, men exakt hur många som gått ut i strejk i Uppsala län är oklart. Det kan röra sig om mellan ett och tvåhundra personer. Det kunde ha varit fler, men det varsel som Syndikalisterna hade lagt valde LO att säga nej till. 

- Vår tanke var att LO-föreningarna lokalt hade kunnat bestämma om de ville vara med eller inte. Nu sa LO blankt nej och ställde sig därmed på regeringens sida, säger Göran Salomonsson.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".