Uppsalahacker åtalas för intrång

En 18-årig man från Uppsala ska imorgon åtalas för att ha tagit sig in i olika datasystem i Sverige. Han misstänks även för liknande brott i USA men dessa utreds av amerikansk polis.

Den unge Uppsalabon anses vara mycket datakunnig och åtalas för åtta fall av dataintrång i sju universitet.

Han misstänks under 2004 ha hackat sig in i datasystemen hos olika universitet i Sverige, bland annat i Uppsala, Stockholm och Umeå.

Han misstänks även för att ha hackat sig in i datasystem hos bland annat USA:s militär, rymdstyrelsen Nasa och dataföretaget Cisco. De misstankarna utreds dock av amerikanska myndigheter.

18-åringen har suttit hemma i sitt pojkrum i Uppsala och olovligen tagit sig in i datasystemen. Enligt åklagare Chatrine Rudström har 18-åringen inte tjänat några pengar det är oklart om något av universiteten lidit någon ekonomiska skada.

18-åringen har erkänt ett av intrången men i övrigt sagt att han endast varit delaktig i brotten. Han hävdar att han inte varit ensam om intrången men han vill inte uppge vem eller vilka han gjort intrången tillsammans med.

Intrången upptäcktes våren 2004.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".