Det kan skilja mycket i hyra beroende på när du flyttat in

Orättvisa hyreshöjningar i Uppsala

Äldre och sjuka på vårdboenden i Uppsala får betala olika mycket i hyra för likadana lägenheter. Anledningen är att Uppsala kommun sen årsskiftet bara höjer hyran för de nya som flyttar in.

Många anhöriga har reagerat och drygt ett 50-tal hyrestvister väntar på avgörande i Hyresnämnden.

Per Kindbloms mamma flyttade in i ett vårdboende i Eriksberg i Uppsala i somras och han hajade till när han såg vad kommunen tog ut i hyra:
- Den kostar 5033 kronor i månaden för 30m2.
- Vad tycker du om den här hyran?
- Ja, jag tycker att den är väldigt oskälig.

Per Kindbloms mamma betalar drygt 500 kronor mer varje månad än de som slipper hyreshöjning, trots att ingenting skiljer i deras lägenheter.

Anledningen är att kommunen måste begära hyreshöjning till varje enskild hyresgäst  och då har man valt att bara höja hyran när någon flyttar in. Lars Englund på fastighetskontoret ansvarar för bostadshyrorna:
- Vi tycket att det var ett lämpligt sätt för äldre hyresgäster, man måste ju hantera de här människorna på ett mer... försiktigt sätt.

Knappt hälften av grannarna till Per Kindbloms senildementa mamma betalar den högre hyran, resten bor billigare. Ett dåligt system tycker Per Kindblom:
- Det verkar ganska orättvist, de är ju samma lägenheter. Då borde ju hyran vara densamma.

Och han får visst medhåll av Lars Englund på Fastighetskontoret:
- Det är naturligtvis inte idealt. Är det samma lägenhet så borde det ju vara samma hyra, men nu har kommunen valt den här vägen och hyrorna kommer succesivt att fasas upp.

Uppsala kommun har bara börjat se över hyrorna som äldre, sjuka och handikappade betalar. Flera har inte haft någon hyreshöjning under flera år och för en del av dem handlar det om en hyreshöjning på flera tusen kronor.

Men många anhöriga har reagerat och ett 50-tal har överklagat kommunens högre hyror till hyresnämnden något som Per Kindblom också kommer att göra.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se

För en del handlar det om en höjning på

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".