Larm till SOS var inte inkopplat

När en vårdare på ett gruppboende i Uppsala attackerades av en boende och vårdaren tvingades larma SOS via mobiltelefonen, fungerade inte larmet. Det visade sig senare att larmet via mobiltelefonen inte var inkopplat. Arbetsmiljöverket riktar nu skarp kritik mot Uppsala kommun.

Leif Åkerberg är inspektör på arbetsmiljöverket:

- Man tryckte på knappen, men ingenting hände. Det visade sig senare att larmet inte var installerat. Vi ser allvarligt på att man invaggar personalen i en falsk trygghet.

Det var i början av året som tre mobiltelefoner med direktknapp till SOS Alarm levererades till det kommunala gruppboendet på Morkullevägen i Uppsala. Någon genomgång av hur larmet fungerade fick inte personalen och ingen kontrollerade om direktfunktionen överhuvudtaget var inkopplad.

I slutet av september blev alltså en kvinnlig vårdare både hotad och lindrigt skadad av en boende, men när vårdaren försökte slå larm via mobiltelefonen hände ingenting.

André Johansson är larmsamordnare i Uppsala kommun:

- Det ser vi allvarligt på, men det är ju så med teknik. Ibland händer det saker utan att man vet om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".