Mordet på Alundakvinnan i hovrätten

I dag inleds i Svea hovrätt rättegången mot den före detta polisstudent som tidigare i höst dömdes för det uppmärksammade mordet på en kvinna från Alunda.

Den 36-årige fd poliseleven dömdes till livstids fängelse av Uppsala tingsrätt som kom fram till att han var skyldig trots att det inte fanns något DNA-bevis. Det fanns inte heller någon exakt fastslagen dödsorsak, vilket polisstudentens försvarsadvokater reagerat på efter domen. 

Rättegången i Svea hovrätt kommer att pågå i sex dagar och avslutas den 8:e december. Under rättegången kommer försvarsadvokat Leif Ericksson att kräva att hans klient ska frikännas från mord, just på de grunderna att det är så oklart exakt vad kvinnan dött av och frånvaron av spår av DNA.

Tingsrättens dom ifrågasattes också av professorn i processrätt Bengt Lindell på Uppsala universitet, som menade att indicierna som fällde 36-åringen inte höll för en livstidsdom.

Åklagaren Elin Blank har uttryckt en annan syn på tingsrättens dom.

- Jag tycker att tingsrättens dom är välskriven. Man resonerar sig fram till att det inte kan vara något annat än mord och att det var planerat, säger Elin Blank.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".