Patient dog av smuggelsprit

En patient på ett behandlingshem i Knutby avled för ett par veckor sen efter att en annan patient smugglat in alkohol på hemmet.

Mannen drack alkoholen samtidigt som han åt starka mediciner och det gjorde att han fick problem med andningen och dog.

Den 32-årige patienten hittades livlös på måndagsmorgonen för 2,5 veckor sen. Det var en annan patient som inte lyckades få honom att vakna och därför tillkallade personal. En sjuksköterska som undersökte hans tillstånd konstaterade att 32-åringen avlidit. Misstänkt dödsorsak var andningsdepression till följd av den kombination av alkohol och psykofarmaka som intagits av patienten.

Det har också utretts att en annan patient olovligen tagit in sprit på behandlingshemmet, alkohol som ska ha konsumerats just den natten. En anmälan har gjorts till polisen för beslut om eventuell rättsmedicinsk undersökning.

Från behandlingshemmet har också en Lex Maria-anmälning gjorts till Socialstyrelsen. Upplandsnytt har talat med föreståndaren som inte vill kommentera händelsen utan hänvisar till att saken nu ska utredas av Socialstyrelsen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".