Kvinna hade 29 mumifierade katter

En kvinna från Hallstavik har fått djurförbud efter att ha haft ett mycket stort antal döda och vanvårdade katter i sin lägenhet.

En horribel syn som mötte de som kom in i kvinnans lägenhet.
- 29 katter hittades i olika stadier av mumifiering, säger länsveterinär Karina Burlin.

Det var en outhärdlig stank från lägenheten som fick grannarna att larma Norrtälje kommun. Förutom alla de döda katterna i lägenheten hittades 20 levande, men mycket misskötta katter, i ett förråd på gården. Efter att djuren upptäcktes avhystes kvinnan, och det var inte första gången som det hände.
- Det har varit ett ärende i Norrtälje kommun i flera år. Hon har bott i fyra lägenheter som hon har flyttat ifrån, som de sen har varit tvungna att sanera efter henne. Hon har inte förstått att hon har vanvårdat katterna på något vis.

Norrtälje kommun har vid de tidigare tillfällena inte gett kvinnan djurförbud. De hjälpte kvinnan att bli av med sina katter och förbjöd henne sen att ha fler än två. Vad som hänt som har gjort att hon ännu en gång skaffat sig en massa katter vet man inte. Men den här gången blev det alltså för mycket och hon fick totalt djurförbud. Ett förbud som hon överklagat, och nästa vecka ska länsrätten i Stockholm ta upp ärendet och besluta om kvinnan får ha några djur i fortsättningen.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".