Rättegång mot människosmugglare

I dag inleddes rättegången mot en 36-årig Uppsalabo som misstänks vara inblandad i en stor härva av människosmuggling.

Rättegången ses som det första rättsliga efterspelet efter den stora razzian mot människosmugglare i Stockholm och Uppsala i våras.

Enligt åklagaren var den 36-årige uppsalabo som i dag stod inför Uppsala tingsrätt, ingen expert förfalskningar. Uppsalabon misstänks bland annat att ha förfalskat flera uppehållstillstånd med hjälp av bland annat bläckstråleskrivare och en del andra verktyg hemma i sina lägenheter. Dessutom ville åklagaren bevisa att han gjort sig skyldig som kurir för andra förfalskade handlingar, och han vill understryka att centralpersonerna i härvan fortfarande väntar på sitt rättsliga efterspel.
- Mannen som är åtalad nu är inte åtalad för att ha smugglat hit en massa personer, utan han är åtalad för för förfalskningsbrott främst, säger åklagaren Magnus Berggren.

Under rättegången som hölls i sal 11 inför ett 15-tal åhörare satt den åtalade och gav ett ganska piggt och självsäkert intryck, detta trots att mycket bevisning bestod av både bevismaterial och avlyssnade samtal.
- Han nekar själv till att ha begått brott, men han går med på att han haft de här föremålen i sin lägenhet. Han förklarar det med att det ju också finns en legal användning för de här verktygen, säger 36-åringens försvarsadvokat Olle Hankock.

Rättegången kommer att fortsätta på onsdag och kommer att avslutas under samma vecka.

Erik Persson
erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".