Alliansen: "inget krav på biobränsle"

Uppsala kommun ska se över om kommunens fastigheter, till exempel skolor, kan anslutas till små, lokala värmeverk, något som skulle gynna både ekonomi och miljö. Men kommunens nya borgerliga styre har strukit kravet på att värmeverken ska eldas med biobränsle. Det här får kritik från miljöpartiets Niclas Malmberg.

- Den borgerliga alliansen säger att det okej med olja och kol. Då ökar man utsläppen av koldioxid i en tid då vi vet att vi kraftigt måste minska dessa utsläpp, säger Niclas Malmberg (mp).

Det nya och det gamla styret i Uppsala är överens om att det är bra för ekonomi och miljö om det byggs nya små värmeverk på till exempel landsbygden och att både kommunens fastigheter och andra hus runtomkring kan anslutas till värmeverket, i stället för att alla eldar var för sig.

Men den nya majoriteten har strukit kravet på att det ska vara biovärmeverk. Moderate finanskommunalrådet Gunnar Hedberg menar att om det är svårt att få till något annat så kan ett gemensamt oljevärmeverk i alla fall vara bättre än om alla har varsin panna. Han menar också att det inte är självklart att biobränslen är bäst om man tar hänsyn till den totala påverkan på miljön som ett bränsle har, inte bara hur mycket koldioxid som släpps ut vid förbränning.

- Många av dem har ju en väldigt hög energikostnad för att framställas och då måste man titta på den totala påverkan och inte stirra sig blind på en viss lösning, säger Gunnar Hedberg (m).

Niclas Malmberg håller inte med:

- Det är aldrig försvarbart att använda fossila bränslen. Man måste vara noggrann i miljöbedömningarna så att man inte väljer ett dåligt alternativ. Men det finns bra produktion av biobränslen. De är alltid bättre än olja och kol, säger Niclas Malmber (mp).

Reporter
Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".