Hyror i äldreboenden ifrågasätts

Äldre på vårdboenden i Uppsala bör ifrågasätta de hyreshöjningar som Uppsala kommun har börjat genomföra. Det anser hyresgästföreningen i Uppsala. Som Upplandsnytt berättade i fredags så höjer kommunen hyrorna för de nya som flyttar in - medan grannarna inte får någon höjning.

- Höjningen är väl tilltagen, säger Johan Pelling på Hyresgästföreningen i Uppsala. Jag tror att man har överdrivit betydelsen av allmänna ytor och sådant, som på den här typen av boenden ofta har andra orsaker, dvs att det krävs stora ytor för personal och annat.

På ett vårdboende i Eriksberg i Uppsala betalar knappt hälften av de äldre den högre hyran, resten bor billigare. Något som Lars Englund på fastighetskontoret försvarar:

- Vi tyckte det var ett lämpligt sätt.

Per Kindbloms senildementa mamma - som flyttade in i somras - får betala mer varje månad än många av grannarna.

- Det verkar ju ganska orättvist. Det är ju samma lägenheter - lika stora - och då borde ju hyran vara lika också.

Hittills har ett 50-tal hyresgäster protesterat mot kommunens hyreshöjningar och vänt sig till hyresnämnden. Var och en tvingas driva sin sak, eftersom det inte finns några kollektiva hyresförhandlingar för den här typen av boenden. Det leder lätt till att hyrorna blir olika för samma boende. Kommunen borde sträva efter att behandla alla lika, säger chefsjurist Johan Pelling på Hyresgästföreningen:

- Det viktigaste för kommunen är att de har en tydlig hållning och behandlar alla lika. Som det är nu kan det ju upplevas som väldigt orättvist.


Kontakta reportern:
anncharlotte.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".