Provborrning för ny orgel i Domkyrkan

Nu börjar planerna för den nya orgeln i Domkyrkan i Uppsala att ta fastare form. Orgeln ska stå klar om drygt ett år, är det meningen, men redan nu ska man göra provborrningar i kyrkan.

Projektet med den nya orgeln har varit igång i snart tre år och nu är det bara drygt ett år kvar tills orgeln ska stå på plats i den norra korsarmen i Domkyrkan.

- Det som gjort hittills är så kallad georadarundersökning. Det är alltså en oförstörande metod där man kan hitta föremål i mark, förklarar Anders Öhrn som är fastighetsförvaltare inom Uppsala kyrkliga samfällighet.
Det vi vill få tillstånd till nu är att göra provgropar för att veta hur kraftigt och på vilket sätt vi ska utföra grundläggningen för orgelläktaren.

En ansökan om att få göra provborrningar har skickats till länsstyrelsen, och i nästa vecka ska Anders Öhrn träffa länsstyrelsen på plats. Borrningarna ska göras för att se om marken klarar av att bära upp den tio ton tunga orgeln:

- Det här är ju ett tungt instrument, så det är naturligtvis väldigt viktigt att vi hittare en metod som verkligen fungerar.

Budget för hela projektet är 11 miljoner kronor. Det ska täcka bland annat kostaden fär själva orgeln, konsultkostnader och läktarbygget. Under läktaren kommer man dessutom att bygga en handikapptoalett, som tidigare saknats i den här delen av domkyrkan. Det är en relativt liten yta som kommer att användas för det här bygget:

- Säg att det är närmare 50 kvadratmeter och själva orgeln med läktare kommer att bli ungefär i höjd med ett trevåningshus.


Kontakta reportern:
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".