Attendo Care kritiseras igen

Efter Uppsala kommuns beslut förra veckan att agera för att säkra kvalitén på Attendo Cares korttidsboende Rondellen, kommer nu också krav på att kommunen ska ingripa mot Attendo Cares hemtjänstdistrikt Heidenstam. Bryt kontraktet, tycker en vårdtagare.

Christina Östensson säger att hon och hennes man inte fått den hjälp som de har rätt att få, och hon tycker att bristerna är så stora att kommunen ska bryta Attendos kontrakt:

- Jag tycker att Attendo Care ska bort. Ett nytt företag ska in.

Förra veckan beslutade ju Uppsala kommun att tillsätta en sjuksköterska som ska övervaka vården på Attendo Cares korttidsboende Rondellen efter upprepade larmsignaler om vanvård. Och nu kommer alltså krav på att kommunen också ska ingripa mot företaget för att säkra vårdkvalitén i hemtjänstdistriktet Heidenstam. Christina Östensson och hennes man har rätt till hjälp från i våras, men det har inte alls fungerat:

- Jag har både gråtit och skrikit och gapat. Det har varit en mardröm - och är en mardröm.

Hennes man Valter Siivonen är 85 år och ska ha hjälp två gånger i veckan med att linda benen för att hindra dem från att svullna:

- De lovarv att komma, och så kommer de inte den dagen. Det händer nästan varje vecka att de inte kommer när de ska komma, säger Valter Siivonen.

Och resultatet blir att Valter får sitta och vänta i ovisshet om det kommer någon eller ej. Ofta vågar han inte duscha eftersom han inte vet om det kommer någon för att linda benen efteråt, och det kan göra att det går lång tid utan att han duschar.

Städningen som de också ska ha hjälp med fungerar inte heller, säger de. Och de framhåller att det inte är de anställda som de vänder sig mot:

- Det är chefernas fel, som inte organiserar och skaffar mer folk.

Magdalena Barkfeldt, chef för distriktet Heidenstam, säger till Upplandsnytt att det stämmer att tiderna ändrats vid en del tillfällen för Valter Siivonen, men hon hävdar att vården som helhet har fungerat bra för honom och att han fått den vård han ska ha. Några närmare kommentarer vill hon inte ge med hänvisning till vårdsekretessen.

Attendo Care har nyligen lämnat in en åtgärdsplan mot problemen i distriktet. Bland annat ska en biträdande chef tillsättas, nyrekryteringar har skett till städgruppen och rutiner ska ändras. Men Christina Östensson och hennes man har tröttnat, de vill att kommunen ska bryta kontraktet:

- Jag har inget förtroende för dem, inte en millimeter, inte en sekund...


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".