Uppsalas skolor får bakläxa

De dåliga resultaten i Uppsalas skolor har gjort att Myndigheten för skolutveckling valt ut Uppsala för ett projekt där resultaten ska förbättras. Kommunen får bland annat extra pengar och lärare och rektorer ska få kompetensutveckling.

32 kommuner i landet har valts ut eftersom de har en oväntat stor grupp elever som inte når målen i skolan och en stor andel elever med utländsk bakgrund. Uppsala är en av dem som valts ut.

Det här innebär att kommunen nu ska få stöd i arbetet med att ge elever med andra modersmål än svenska en likvärdig utbildning och större möjligheter till bra resultat - sånt som skolorna ska jobba med idag - men inte lyckas särskilt bra med. Marie Lousie Latorre på Uppsala kommun:

- Man har märkt att man behöver sätta fokus mera på det här, man har sett att det handlar egentligen inte om eleverna och deras inlärningsmöjligheter, utan väldigt mycket om de arbetsätt och metoder man använder, säger Marie Lousie Latorre.

Så i samarbete med Myndigheten för skolutveckling ska rektorer och lärare bland annat få kompetensutveckling och nio perosner i kommunen ska utbildas särskilt för att driva det här arbetet.

Rent konkret ska skolorna bland annat bli bättre på att ge elever studievägledning på deras modersmål - och undervisning i svenska som andraspråk, och på att tänka på om proven i till exempel matte verkligen testar mattekunskaper - och inte mest svenskkunskaperna.

Här brister skolorna idag menar Marie Louise Latorre:

- Det tror jag beror på bristande kunskap, vi är inte ett land där man har använt sig så mycket av flera språk och sett att man kan använda flera språk samtidigt, säger Marie Louise Latorre.

kontakta reportern

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".