"Ersättningen räcker inte ens till en tomt"

Ett par som tvingats lämna sitt hus på grund av Bärbyledsbygget kräver nu Uppsala kommun på pengar i Fastighetsdomstolen.

Huset och tomten är de av med och de menar att den ersättning kommunen erbjudit inte ens räcker till en ny tomt. Samtidigt har andra som fått flytta sig på grund av E4-bygget fått helt nya hus i ersättning.
- Vi har blivit behandlade på ett helt felaktigt vis, jag tycker man ska behandlas på samma vis. Det säger Ulf Larsson. Han och Marianne Nilsson driver ett jordbruk mellan gamla E4:an nya Bärbyleden. Deras gamla bostadshus är jämnat med marken, kommunen tvångsinlöste det eftersom Bärbyleden skulle dras precis där. Sedan ett år bor de i en barack.
- Vad vi har mått dåligt båda två, de har inte visat någon särskild hänsyn, säger Marianne Nilsson.

Var de ska bo sen är inte klart, men på grund av djuren vill de bo kvar vid gården, de har erbjudits att köpa loss en tomt ur marken de arrenderar för jordbruket. Problemet är enligt Ulf Larsson att det kommunen tänker betala för deras gamla tomt och hus, en och en halv miljon, inte ens räcker till den nya tomten.

Kommunen menar att de går på vad lantmäteriets värderingsman sagt att den gamla tomten och huset är värt och att kommunen inte ska se till att paret kan skaffa en ny bostad, även om det är de som tagit den gamla.
- Regler och praxis är att vi ska betala marknadsvärdet på den fastighet vi löser in, och det är ju det vi gör, säger Anders Carlqvist som är markchef.

Även om det är kommunen som förhandlar med Ulf Larsson och Marianne Nilsson så är det Vägverket som ska betala till sist.  I två andra fall där de förhandlat med folk som fått flytta på grund av nya E4:an så har Vägverket ersatt med helt nya hus. Projektledare är Kjell Andersson på Vägverket.
- Det låter inte rättvist om man har olika bedömningar, men ibland kan man ju göra affärer för att få klart en uppgörelse, säger han.

Ulf Larsson och Marianne Nilsson hoppas nu att Fastighetsdomstolen ska tvinga kommunen och Vägverket att betala mer för tomten.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".