Tvist stoppar lift

Den nya, stora liften i Sunnerstabacken i Uppsala riskerar att bli stående i vinter. En segdragen konflikt mellan företaget Liftbyggarna och kommunen har lett till att företaget nu vägrar att skicka hit en del som behövs för att kunna driva liften.

Friluftsfrämjandets stuga ligger bakom Sunnerstabacken. Vill man se utsikten från krönet i dag får man lita till apostlahästarna, och så kan det bli också i vinter, för just nu går liften inte att få igång. Det är bara det sista i en lång konflikt mellan företaget och Uppsala kommun.
- Det är ju väldigt problematiskt om det här inte skulle kunna lösas innan säsongsstart. Det är ju en tanke man helst vill förtränga, det säger Lena Lundgren jobbar på Friluftsfrämjandet vid Sunnerstabacken. 

Den nya, stora liften i Sunnerstabacken blev klar förra vintern, och innebar då ett stort lyft för backen som hade en av sina bästa säsonger. Men konflikten började redan innan liften var igång. Det första handlade om att den blev klar senare än kontraktet sagt. Kommunen krävde vite, företaget menade att kommunen inte hade lidit någon skada eftersom det inte funnits någon snö.

Sedan dess har kommunen hållit inne sin sista betalning till företaget, runt en halv miljon. Efter det har andra problem dykt upp. Besiktningsfirman som godkände liften insåg att de gjort fel och att det saknades papper för att kunna godkänna den. Förra vintern fick liften köras på dispens. Än är den inte godkänd på riktigt.

Nu har alltså ett kretskort som behövs för att liften ska kunna köras försvunnit, vilket kommunen polisanmält. Harry Sjöström på Liftbyggarna säger att de inte tagit det, men de vill heller inte skicka något nytt eftersom de menar att kommunen är skyldiga dem en halv miljon kronor.

I dag vill ingen av parterna kommentera det här på band, men de är i ett rätt låst läge, Liftbyggarna vill inte skicka något kretskort förrän de förhandlat med kommunen. Kommunen vill inte sätta sig i en förhandling om hur mycket de ska betala innan de vet att liften blir godkänd och för det krävs troligen kretskortet.

Kommunjuristen Helena Bavrell Östblom säger att kommunen jobbar intensivt för att allmänheten inte ska drabbas, men när det här kan vara löst vet de inte.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".