Vite drabbar Dragon Gate

Nu har Arbetsmiljöverket tröttnat på ledningen vid bygget av det kinesiska kultur och affärscentret Dragon Gate i Älvkarleby. Man anser att säkerheten nochalerats i så hög grad att man nu begär att få ta ut ett vite på över 1 miljon kronor.

Flera gånger har arbetsmiljöverket försökt ha en dialog kring säkerheten med ledningen för det kinesiska byggprojektet, när inte det har hjälpt hotade man under hösten med ett vite på ett hundratusen kronor för att man skulle åtgärda en hiss som ansågs vara livsfarlig för arbetarna. När inte heller det hjälpte kom ett nytt hot om vite nu på en miljonkronor. Enligt Lars Nordström är det nu alltså aktuellt att genom länsrätten begära ut dom här pengarna.

- Det har varit så mycket information, vi har haft så många diskussionen om vad det är för brister. Vi upplever att de har helt nonchalerat det här, de har inte brytt sig om vad vi har sagt vad vi har gjort, vilka beslut vi har tagit, säger Lars Nordström på arbetsmiljöverket.

Bygget av Dragon Gate har sedan byggstarten för drygt två år sen kantats av problem det har det handlat om arbetsmiljön för dom kinesiska arbetarna som ska förvandla det före detta Checkpoint Dalälven vid E4an i Älvkarlby till ett kinesiskt kultur och affärscentrum. Det har även handlat om att arbetarna i början av projektet varit underbetalda. Bakom projektet står den kinesiske miljardären Jingchun Li tillsammans med hans svenska företrädare Erland Ågren som idag väljer att inte kommentera Arbetsmiljöverkets ansökan om vite. Framöver väntar nu förhandlingar i Länsrätten.

kontakta reportern

erik.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".