Kommun kan få betala mer till boende

Uppsala kommun kan tvingas att betala mer till det par som tvingats lämna sitt hem på grund av Bärbyledsbygget, det säger Staffan Westerlund professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

Som Upplandsnytt berättade i morse har kommunen hittills velat betala så mycket som det gamla huset och tomten värderats till, inte vad ett nytt hus kostar, men Staffan Westerlund menar att samhället har större skyldigheter än så.

- I samhällets syfte så tar man från någon dess bostad men de har rätt till sitt hem, alltså har samhället via europakonventionen den skyldigheten och det kan i ett fall som det här leda till en högre ersättning än vad kommunen är beredd att betala, säger Staffan Westerlund

Bärbyledens sista sträcka skulle dras över Ulf Larssons och Marianne Nilssons gamla tomt och hus. Kommunen tvångsinlöste det - och de bor nu i en barack som kommunen står för i ett år till. Sen vet de inte.

Kommunen erbjuder dem vad lantmäteriets värderingsman sagt att tomten och det gamla huset var värda - en och en halv miljon. Paret, som vill bo kvar vid gården de arrenderar, menar att det knappt räcker till att köpa en ny tomt vid gården.

Uppsala kommuns markchef Anders Carlqvist sa i Upplandsnytt i morse att kommunen inte har någon skyldighet att betala så att det räcker till ett nytt hus:

- Regler och praxis säger att vi ska betala marknadsvärdet på den fastighet vi löser in och det är det vi gör, säger Anders Carlqvist.

Och Staffan Westerlund som är professor i miljörätt säger att det stämmer att huvudprincipen är att man betalar marknadsvärde. Men han menar att samhället också ska ta hänsyn till människors rätt till sitt hem, när man bedömer hur stor ersättningen ska bli.

Han vill inte gå in mer på det här fallet eftersom han inte har alla fakta, men på frågan om någon gjort fel här svarar han så här:

- Etikutbildningen på Uppsala kommun är lite eftersatt, några ytterligare kommentarer vill jag inte ge på det, säger Staffan Westerlund

kontakta reportern:

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".