Hundratals inställda lägenhetsbyggen i länet

Över 700 planerade hyreslägenheter kommer inte att byggas i Uppsala, Östhammar och Knivsta de närmsta åren som det var tänkt. Orsaken är regeringens ändrade ränte- och investeringsbidrag.

För att få investeringsbidraget krävs det att bottenplattorna för de nya hyreshusen ligger gjutna före nyår. Det innebär att 152 studentlägenheter vid Ekonomikum i Uppsala förmodligen inte byggs enligt planerna eftersom det bygget är överklagat.

150 hyresrätter i Stenhagen, drygt 70 lägenheter i Nåntuna och sammanlagt 150 lägenheter i Salabacke, Sävja och Sunnersta blir inte heller av. Men för att rädda bygget av bland annat 165 lägenheter på Fyrisvall väljer Uppsalahem att snabbt lägga bottenplattan till husen nu i december. 

- Det blir en panikstart, säger Lars Gunnar Sjöö, byggchef på Uppsalahem.

Sammanlagt är det 653 nya lägenheter i Uppsala som inte blir av. I Knivsta är det 60 hyresrätter och i Östhammar 28. Räknar man även in Heby så är det ytterligare 50 lägenheter som inte kommer byggas, som det var tänkt.

Men även byggen som redan är igång drabbas av förändringarna. I centrala Bålsta bygger Håbohus 65 lägenheter och där kommer hyran nu att bli dyrare när halva räntebidraget försvinner. Christer Hermansson är VD på Håbohus och han säger till Upplandsnytt att det kommer att bli en tillkommande kostnad på 500 kronor i månaden.

Även det nya stora bostadsområdet i Uppsala, De två tornen, med 900 bostäder på gamla cementgjuteriets tomt är hotat. Där hade Uppsalahem planerat att bygga 500 nya hyresrätter. Hur många det blir nu har man inte bestämt ännu.

Regeringens åtgärd kommer göra det svårt att hålla rimliga hyror, säger Lars-Gunnar Sjöö på Uppsalahem. Speciellt för hyresrätter utanför staden.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se