"Förfalskningarna var till mig själv"

I dag fortsätter rättegången mot den Uppsalabo som misstänks vara inblandad i en av Sveriges största härvor när det gäller människosmuggling.

I dag är det den misstänkte 36-åringen själv som ska berätta sin version. Det är en lugn och sansad man som sitter framför domaren i Uppsala tingsrätt. Han förs in i rättsalen av tre poliser. Handfängslet låses upp och han sätter sig ner. Han är klädd i svart skjorta och mörka byxor. Ser nyklippt ut och har smala polisonger. Misstankarna mot honom gäller bland annat förfalskning. Han misstänks ha tillverkat flera uppehållstillstånd med hjälp av verktyg i sin lägenhet. Åklagaren menar också att han gjort sig skyldig som kurir av andra förfalskade handlingar.

Själv ger han en totalt annan bild av sig och sin verksamhet. I själva verket, säger 36-åringen, är de verktyg (lim, stämplar, små knivar och gnugg-bokstäver) som hittats i en väska i hans hem något han använt i sitt artistiska utförande. Han är poet och musiker och skriver både text och musik till kurdiska artister, han designar även inbjudningskort till stora kurdiska fester. Rätten fick bland annat ta del av en video som visar en av festerna.

Det enda den åtalade Uppsalabon medger är att han försökt skaffa sig falska identitetshandlingar till sig själv, och det i ett desperat försök att komma hem till sin sjuka mor i hemlandet. Efter att ha väntat i över ett halvår på ett tillfällig pass utan att lyckas tog han saken i egna händer, säger han.

Sofia Kottorp
sofia.kottorp@sr.se