Bilister prioriteras högre i Uppsala

Bilisterna har hamnat i strykklass under den rödgröna majoritetens styre - nu ska deras behov prioriteras upp. Det anser Uppsalas nya borgerliga majoritet. De kommer dessutom att sänka målen för hur många uppsalabor som ska gå, cykla eller åka buss i stället för att ta bilen.

Den nytillträdda alliansmajoriteten i Uppsalas stadshus har den senaste tiden fått kritik för att de sänker flera miljömål, bland annat målet för hur mycket utsläppen av växthusgaser ska minska. Men det nya styret tänker också ändra flera mål om trafiken i staden.
De tidigare målen om att av alla resor så ska andelen som sker med kollektivtrafik öka och andelen gående och cyklande öka - de försvinner. I alliansens mål räcker det att antalet ökar...

- Så länge vi har en inflyttning i Uppsala, så räcker det med att en eller två av de nyinflyttade åker med bussen. Att ha ett mål om att antalet ska öka när antalet har ökat år efter år - det är ett löjligt mål, säger vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau.

Moderaten Cecilia Forss menar att deras mål är realistiskt och att det är bättre.

- Om vi sätter en målsättning som alla som arbetar med det här vet att vi aldrig kommer att uppnå, så är risken stor att det går åt motsatt håll.

Den nya majoriteten kommer också att göra om trafikplanen och då ska biltrafiken betraktas som mer likvärdig de andra trafikslagen. Bilisternas behov ska prioriteras upp och det ska bli lättare att komma fram med bil i staden.

- Vi tror inte att folk tar bilen till stan för skojs skull, utan vi tror att man behöver bilen, säger trafikkommunalrådet Cecilia Forss. Vi kommer att öka tillgängligheten i stan, så att man inte behöver åka omvägar, och på så vis få ner utsläppen.

- När alliansen så helt lägger sig platt för bilisterna, då uppnår vi inte ett bättre klimat, kontrar Ilona Szatmari-Waldau.


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se