Två unga döda av värktablett

Värktabletten Tradolan som går att köpa illegalt på nätet, har lett till två dödsfall i norduppland, senast i början av oktober i år.

Drogen har fått ett starkt fäste i Skutskär, men även i Tierp och Älvkarleby. Polisen i Uppsala län kräver nu att medicinen narkotikaklassas. Att hitta tabletterna ute på nätet är inga svårigheter. Kenneth Olsson är narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen.
- Bökar man en stund är det lätt att få fram. Det är oerhört enkelt, säger han.

Två 17-åringar i norduppland har fått sätta livet till sen de missbrukat läkemedlet Tradolan. Båda hade höga halter av drogen i blodet när de avled. Polisen är i dag mycket förtegen om den utredning som pågår efter det senaste dödsfallet i oktober. Drogen har fått fäste de senaste åren, säger Kenneth Olsson.
- Polisen i Tierp är väldigt bekymrade.

Försäljningen av läkemedlet har ökat dramatiskt de senaste åren enligt Läkemedelsverket i Uppsala, och man funderar nu över om den här smärtstillande tabletten ska bli narkotikaklassad. Per-Åke Sandvold är enhetschef på läkemedelsverket.
- Vi ska sitta ner och se över för- och nackdelar med att klassa den som narkotika, men det är ingen hemlighet att det finns en överförskrivning av den här typen av preparat, säger han.

AnnCharlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se