Björk och fastighetsverket i nytt bråk

Nu har landshövdingen i Uppsala län Anders Björck och Statens fastighetsverk på nytt råkat i luven på varandra. Den här gången gäller det säkerheten på Uppsala slott inför nästa år.

- Vi har ett stort Linnéjubileum nästa år med tusentals gäster som ska komma. En del av dem har stora säkerhetskrav och vi ska kunna garantera det, säger Anders Björck.

- Jag blir förvånad. Jag förstår inte varför man gör ett problem av det här, säger Jörgen Hammarstedt, chef för Statens fastighetsverk i Uppsala.

Precis som vid den förra konflikten mellan Björck och fastighetsverket så har den nu nått ända till regeringen och precis som förra gången hotar Björck och länsstyrelsen att hålla inne med hyran. Björck menar att det företag som numera också finns i slottet inte kan använda samma trapphus vid representationsbesöken nästa år, detta pga säkerhetsskäl.

Men fastighetsverket har svarat att nån ombyggnad av trapphuset blir det inte och att det där får Björck och företaget lösa sinsemellan.

- Skulle det vara aktuellt med personskydd så finns ju SÄPO som sköter sånt, säger Jörgen Hammarstedt på fastighetsverket.

- Jag är förvånad över att ett statligt ämbetsverk inte har varit flexiblare i de här sammanhangen, säger Anders Björck.

Du står kvar vid kraven du hade förra gången att fastighetsverket bör läggas ned?

- Det har jag hävdat länge och jag hoppas att den processen nu tar sin början.

Jörgen Hammarstedt på fastighetsverket:

- Ja, det får ju stå för honom.

Kontakta reportern
Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se