Majoriteten ändrar sig om skolinvesteringar

Uppsalas nya majoritet har backat på sitt förslag om att halvera pengarna till så kallade produktionsinvesteringar, pengar som bland annat går till att byta ut gamla, slitna möbler och datorer i skolor, på dagis eller äldreboenden. Leif Sanner är folkpartistiskt kommunlråd:

- Man ska ta till sig synpunkter.

Den borgliga majoritetens förslag väckte oro när Upplandsnytt berättade om det strax efter valet. Det innebar att produktiosnämnderna bara skulle få låna hälften så mycket till investeringar som den rödgröna majoriteten sagt. På fyra år skulle det skilja 144 miljoner kronor, något som hade inneburit att möbler, datorer och annat skulle bytts ut än mer sällan än idag, på bland annat äldreboenden och skolor.

Personalen på Bolandskolans fordonsprogram hörde till de som var oroliga för neddragningarna:

- Vi behöver kontinuerligt byta ut fordon, så vi har samma som marknaden, sa läraren  Lars Jansson tidigare till Upplandsnytt

Men när den nya budgeten för nästa år ska klubbas på tisdag har majoriteten ändrat sig. Folkpartistiske kommunalrådet Leif Sanner säger att han egentligen fortfarande tycker att kommunens verksamheter skulle finansiera en större del av sina investeringar utan att ta lån, men att de fått påstötningar om att det inte är möjligt nu. De har öka på beloppet som produktionsnämnderna får låna.

Men fortfarande ligger de lite under vad den förra majoriteten belsutade, så en del investeringar kan få väljas bort, vad är inte klart. Och det kan komma större neddragningar på det här området nästa år.

- Det är en sak vi får diskutera, men man bör tänka sig en viss självfinansiering av investeringar, det tvingas de flesta verksamheter göra, säger Sanner.