Ytterligare kritik mot hemtjänst i Uppsala

Nu kommer ytterligare klagomål mot hur hemtjänsten i Uppsala sköts. Den här gången gäller det äldreomsorgen i Uppsala innerstad, som i oktober togs över av vårdbolaget Förenade Care. Dolly Kjerulf, som ska ha hjälp från hemtjänsten fyra gånger om dagen, säger att det inte alls fungerar.

Dolly Kjerulf har hemtjänst sedan i juni. De första månaderna var det kommunen som hade hand om den, och sedan 2 oktober är det Förenade Care. Dolly Kjerulf säger att det fungerade dåligt med kommunen, och att det sedan har fortsatt att fungera lika dåligt med Förenade Care.

- Det är katastrof. Så illa är det.

Den hjälp som hon ska ha fyra gånger om dagen med måltider och med medicin kommer nästan alltid kraftigt försenad, berättar hon:

- Det kan vara allting från en halvtimme till två timmar.

Dolly Kjerulf säger att också städningen och tvätten fungerat dåligt, så dåligt att hon nu har sagt ifrån sig tvätten, den sköter nu hennes barn. Barnen har också sett till att hon får hjälp med städningen, som hon egentligen ska ha var tredje vecka, men där personalen ofta inte har tid.

Hon ska också få färdigmat levererad för en vecka framåt, men de leveranserna har uteblivit ett stort antal gånger gånger sedan i somras, berättar hon:

- Den har uteblivit nio gånger sedan i juni.

Hon säger att ungefär fyra av de tillfällena har inträffat sedan Förenade Care tog över.

Nicklas Ahlgren, Förenade Cares chef för hemvårdsområdet, beklagar att det varit en del förseningnar. Han säger att det var osäkert in i det sista hur många från kommunen som skulle gå över till Förenade Care då bolaget tog över, och det gjorde att det blev för lite personal i början. Men rekryteringar har skett, rutiner ska ändras och från årsskiftet ska det fungera, säger han:

- Förändringarna börjar nu, utifrån oss som ny vårdgivare.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se