Reumatikerkritik mot landstinget

Landstinget bryter mot de riktlinjer de själva satt upp och de löften de gett till handikappföreningarna. Det menar reumatikerförbundet. Förbundet vill utöka sin vattengymnastik i Uppsala, men hindras eftersom landstinget lejt ut kontraktet på Samariterhemmets bassäng till ett privat företag.

I poolen i samariterhemmets källare rör sig sju damer och en ensam herre långsamt i takt till musiken. De träffas här en gång i veckan. Rut Wilsby, som före passet gick försiktigt ner för bassängens trappa med handen på räcket, rör sig friare i vattnet:

- Det här är jätteviktigt. Jag har ju polyartrit, jag har alla leder angripna...

- Som reumatiker är man väldigt beroende av den här träningen, säger Maria Hörnsten.

Men långtifrån alla reumatiker som vill ha vattengymnastik kan få det i Uppsala idag. För landstinget har gett kontraktet på bassängen i Samariterhemmet till företaget Linnéas babysim. Landstinget kräver både nu i höst och nästa vår att reumatikerförbundet ska få hyra så många timmar som de haft tidigare i bassängen till en låg avgift - 100 kronor i timmen - men de får inte boka fler träningstider till dem som står i kö utan att betala marknadspris till babysimmet. Och det skulle göra att ingen hade råd med gymnastiken, menar reumatikerdistriktet.

Förbundet tycker att landstingets agerande bryter mot det beslut som landstinget fattade förra vintern, som innebär att patientföreningar ska prioriteras över andra privata intressen och att de i mån av tid ska få hyra till exempel bassängen för en liten summa.

Men Tommy Lehnberg, som håller i frågan på Landstingsfastigheter, säger att ingen enhet på landstinget kunnat tänka sig att driva bassängen - och riktlinjerna gäller bara i lokaler landstinget har:

- Det är dyrt att driva den här bassängen, ingen vill ta den kostnaden...


Kontakta reportern:
lisa.helgesson@sr.se