Facket lämnade över protestlistor

Fackförbundet Kommunal lämnade i dag över protestlistor med 1000 namnunderskrifter till landstinget.

De fackanslutna anser att den nya majoriteten sviker dom lågavlönade som lovats högre löner. Rose-Marie Lövgren ordföranden för Kommunal i Uppsala, lämnade över protestlistorna till det moderata landstingsrådet Erik Weiman:
- Här har du tusen namn, det är faktiskt både undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som har skrivit på listan. Som tycker att man ska stå för fattade beslut, oavsett vilken majoritet det är. Jag hoppas att du tar ditt förnuft till fånga.

Det var i samband med dagens sammanträde i landstingsstyrelsen som fackförbundet Kommunal överlämnade protesterna till det moderata landstingsrådet Erik Weiman.

Protesterna gäller den så kallade arbetsvärderings-uppgörelsen från 2005 som skulle garantera mer pengar till landstingets lågavlönade. De två första stegen i uppgörelsen har genomförts som planerat, men när man nu spikar budgeten för nästa år så finns inga pengar avsatta till det tredje steget.

Kommunal ser det som ett stort svek att över 2000 undersköterskor, skötare och barnskötare blir utan utlovade pengar.

Men enligt den borgerliga majoriteten behövs inte det tredje steget i uppgörelsen eftersom man anser att målsättningarna redan är uppnådda. Enligt det moderata landstingsrådet Erik Weiman ska man inte tolka detta som att vänstermajoritetens beslut nu rivs upp:
- Skälet till att vi har tagit detta beslut är att vi fått veta att de skevheter som då fanns har åtgärdats genom den normala förtjänsteutvecklingen som mna har genom lönförhandlingar.

Men Rose-Marie Lövgren ser en direkt koppling mellan maktskiftet och det nya beslutet:
- Hade vi haft samma majoritet som tidigare hade vi fått pengarna eftersom beslutet är fattat. Den nya majoriteten behöver pengarna till annat helt enkelt.

Per-Henrik Johansson
perhenrik.johansson@sr.se

Per-Henrik Johansson
perhenrik.johansson@sr.se