Tjänstemän beskylls för uteblivna simtider

Nu får tjänstemännen skulden för reumatikernas uteblivna träning i Samariterhemmets bassäng.

Miljöpartisten Johan Edstav, som var den som till nyligt hade ansvaret för frågan, lägger nu skulden på tjänstemännen. 
- Jag har tagit för givet att den här frågan hade löst sig. Det här är de direktiven som har getts från politiskt håll. Sedan att det inte verkställts det är jag den förste att beklaga.
- Borde inte ni ha kontrollerat det?
- Först när du ringde mig så fick jag reda på att det inte hade löst sig.

De är inte överens, politikern och tjänstemannen som skött frågan. Tommy Lehnberg på Landstingsfastigheter säger att han inte fått några direktiv om att patientföreningar skulle få utöka sina tider. Johan Edstav menar att han gjort det han skulle, nu har han inte makt över frågan längre:
- Jag hoppas att den nya maoriteten ser till att lösa det här problemet.

Det frågan gäller, är att långt ifrån alla reumatiker som vill ha vattengymnasitik för att mjuka upp sina leder får det i Uppsala idag. Detta trots att landstinget förra vintern beslutade att patientföreningar ska prioriteras över andra privata intressen och att de i mån av tid ska få hyra till exempel bassängplats till en symbolisk summa.

Orsaken till konflikten är att landstinget, när ingen av deras enheter vill sköta bassängen på samariterhemmet, gav kontraktet till Linneás babysim. Då krävde de bara att reumatikerförbundet skulle få behålla samma antal billiga träningtider de redan hade.

För att kunna ordna tider till dem som står i kö måste reumatikerna betala marknadspris, och då skulle ingen ha råd menar Susanne Ahlqvist på Reumatikerdistriktet.

Idag är det folkpartiets Ismail Kamil som ansvarar för frågan:
- vi har tre andra bassänger som våra patientföreningar får använda och där finns det kapacitet att ta emot patienterna.

Upplandsnytt har pratat med den som har hand om två av bassängerna. Hon säger att hon ska försöka men att det ser svårt ut. På reumatikerdistriktet säger de att de hört det förut. De försöker få tider i alla bassänger varje år, men det brukar inte gå. Ismail Kamil (fp) säger att saken kan utredas igen:
- Visar det sig att det ser ut på det sättet så får vi undersöka saken igen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se