Heta känslor i kommunfullmäktige

Det var heta känslor i Uppsalas kommunfullmäktige i dag när det nya alliansstyrets förslag till budget debatterades.

Mest aggressiv i debatten var förra finanskommunalrådet, socialdemokraten Lena Hartwig.
- Många människor lät sig förföras av Reinfeldts bruna ögon och löften från det nya arbetarpartiet, eller de nya moderaterna som de fräckt kallade sig i valrörelsen. Men nu upptäcker fler och fler att det är samma gamla högerparti, sa hon.

Men kristdemokraternas Gustaf von Essen kontrade:
- Här har allianspartierna vunnit en historiskt stor seger, och någon som helst ödmjukhet har vi inte fått se prov på här.

Kommunfullmäktige belsutade i maj hur kommunens pengar ska användas nästa år, men efter maktskiftet i kommunen så är det mycket som nu ska ändras. Bland annat ska skatten sänkas nästa år, och mer verksamhet som drivs av kommunen ska konkurrensutsättas. Om man jämför de olika partiernas förslag så vill alla ge mer pengar till skolan, men socialdemokraterna lägger på minst. Alliansen lägger mindre till förskolan än s och v hade velat om de haft makten och också något mindre till äldreomsorgen än de tre rödgröna.

Miljöpolitik diskuterades också i kommunfullmäktige i dag.
- Nu går man framåt med en väldigt aktiv klimatpolitik, en politik som syftar till att öka utsläppen av koldioxid, sa miljöpartisten Niclas Malmberg.

- Väljarna i Uppsala har sagt ifrån: Vi vill ha ett systematiskt arbete för miljöförbättringar inte vilseledande symbolpolitik, sa moderaten Gunnar Hedberg.

Sverigedemokraten Joakim Larsson gjore i dag sitt första debattinlägg i kommunfullmäktige. Partiet har inget eget budgetförslag, men han yrkade som första sak på att Uppsala skulle ta emot färre flytkingar. Det här var något som alla andra partier kunde enas om att säga nej till.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se