Äldre missbrukare får otillräcklig hjälp

Människor med missbruksproblem får väldigt olika hjälp i länets kommuner. Särskilt lite äldre personer kan ha svårt att få det stöd de behöver. Flera kommuner saknar till exempel boendestöd och aktiviteter för den som försöker hålla sig drogfri.

57-årige Leif i Uppsala tror att många missbrukare behöver ha mer hjälp att klara vardagen, inte minst de äldre.

- Det är svårare för äldre. Det finns ingen som satsar på en. Det finns inget för äldre - om ens för yngre...

Leif går på kryckor efter en höftledsoperation för en månad sedan. Han ser trött ut och som många med missbruksbakgrund är han mager och saknar flera tänder. Efter höftledsoperationen låg han kvar sex dagar på sjukhuset, sedan sov han utomhus och nu i en trappuppgång. Han har ingen egen bostad och Uppsala kommun kunde bara erbjuda övernattning på Sagahemmets härberge.

- Äldre missbruykare brukar oftast lugna ner sig och komma igen, men det går ju inte om man ska beblanda sig med aktiva missbrukare igen. Jag sa själv nej till det, för jag är less på det.

Leif går till värmestugan Grottan i Odinslund, där man kan duscha, äta frukost och vila i våningssängen längst in i rummet. Flera kommuner i Uppsala län saknar mötesplatser för den som har eller har haft missbruksproblem.

Socialcheferna i Håbo, Östhammar och Knivsta säger att det behövs mer sysselsättning och boendestöd för den som till exempel återvänt från ett behandlingshem. Det kan handla om helt vardagliga saker som att laga mat och få struktur på dagarna. I Uppsala finns planer på att starta en ny form av öppenvård, där personer med missbruksproblem ska få olika sorters stöd.

Tord är behandlingsassistent, han jobbar på Grottan och har själv varit missbrukare. Han tycker att det sociala arbetet med missbrukare måste bli mycket mer direkt och konkret.

- Mera relaterat till det vardagliga livet, att man får hänga med på jobb, att man rehabiliteras genom att arbeta sig frisk.

Tierp är den enda kommun i länet där politikerna tagit beslut om att äldre missbrukare inte prioriteras. Men många som jobbar med missbrukare upplever att kommunerna generellt ändå väljer bort de äldre. Lars Håkan Nilsson är överläkare och chef på beroendekliniken i Uppsala.

- När kommunerna ska spara pengar, så är det ju alltid de unga som man sätter i främsta rummet för att ha kvar insatserna. De äldre kommer lite på undantag.


Kontakta reportern:
cecilia.ohlen@sr.se.