Kommunledning står bakom rektor

I dag har personal från Bruksgymnasiet i Gimo framfört kritik till kommunledningen i Östhammar mot hur rekryteringen av ny rektorskandidat till skolan skötts.

Trots kritiken står kommunledningen bakom den kandidat som är föreslagen. Vi hör kommunstyrelsens ordförande, centerpartisten Jacob Spangenberg.
- Det är min utgångspunkt att det ska bli så eftersom det är en bra och trovärdig kandidat, säger han.

Från ett av fackförbunden, Lärarnas riksförbund, finns dock tvivel på om den kandidat som tagits fram, nuvarande rektorn för Uvengymnasiet i Uppsala Christer Fernqvist, är rätt person att leda gymnasiet.
- Vi anser inte att den här kandidaten har de rätta kvalifikationerna, säger fackombudet Hans Johansson.

Kandidaten själv, Christer Fernqvist, säger att slutförhandlingar förs i morgon och han tror att han har goda förutsättningar att klara jobbet, i motsats till vad Lärarnas riksförbund tror.
- Jag tror att jag rätt lätt skulle kunna ta hand om personal, med den bakgrund jag har som officer innan jag började inom skolan, säger han.

För att hjälpa den nya ledningen i inledningsskedet har kommunen beslutat att anlita den numera pensionerade Uppsalarektorn Gunilla Stenkula, som varit rektor på Lundellska skolan.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se