Uppsalasatellit vaknat i rymden

En satellit, vars teknik delvis tagits fram i Uppsala, har efter tekniska problem plötsligt vaknat till i rymden. Satelliten sköts upp i maj och ska i framtiden kunna förvarna om jordbävningar.

- Det är jätteroligt. Det var en riktig julklapp i förtid, säger doktor Jan Bergman, ansvarig för den teknik som tagits fram av statliga Institutet för rymdfysik (IRF) i Uppsala, till TT.

Satelliten Compass-2 sköts den 26 maj upp till sin omloppsbana på 400 kilometers höjd från en rysk atomubåt i Barents hav. Uppskjutningen lyckades, men vid separationen från bärraketen gick någonting fel.

Satelliten har i sex månader tumlat omkring okontrollerat i omloppsbanan. Satelliten har inte svarat på kommandon från den ryska markstationen och de vetenskapliga instrumenten har inte kunnat slås på.

Nu har batterierna laddats, markstationen har fått igenom kommandona, styrsystemet är igång och ska så förbli. 

Ombord på satelliten finns mycket avancerad testutrustning. En del är framtagen av IRF. Bland annat en avancerad radiomottagare som ska mäta förändringar i den övre delen av jordens atmosfär, den så kallade jonosfären, orsakade av förstadier till jordbävningar. Syftet är att i framtiden kunna larma om jordbävningar och efterföljande flodvågor (tsunamier).