Ny kritik mot Landstingsfastigheter

Landstingsfastigheter struntar i byggarbetarnas hälsa. Nu har fackförbundet Byggnads tröttnat rejält på Landstingsfastigheter som trots upprepade påtryckningar inte gör tillräckligt för att upptäcka hälsofarlig asbest vid ombyggnationer.

Vid ett nytt bygge på sjukhusområdet i Uppsala gick det åtta veckor innan ett saneringsföretag kallades till platsen. Hasse Olsson är ordförande för Byggnads i Uppland.
- Trots att vi har haft genomgång med landstingsfastigheter, så har man då än en gång upptäckt material som inte är nyttigt, säger han.

Så sent som i mars rapporterade Upplandsnytt om Byggfacket och deras kritik mot Landstingsfastigheter i Uppsala. Då var det tredje gången på knappt två år som man missat att kontrollera om det fanns asbest innan man började att riva i materialet. Nu har samma sak hänt igen. I åtta veckor jobbade byggarbetarna innan någon saneringsfirma togs in, något som enligt lagen alltid ska göras inför ett ombygge.

Asbest är ofarligt så länge det är i fast form, men om man börjar riva i det och drar ner dammet i lungorna, så kan det vara starkt cancerframkallande.

Nu ställer Hasse Olsson, ordförande för Byggnads, hoppet till Arbetsmiljöverket som har rätt att kräva rejäla böter av Landstingsfastigheter.
- Det brukar vara det enda som belsutsfattare förstår;när det kostar pengar. När det gäller människoliv så syns ju inte det på en gång. Jag tror det här är det enda sättet att förstå allvaret, säger Hasse Olsson.

Vi har sökt Landstingsfastigheter för en kommentar men inte lyckats nå dem.

Anna Gustafson
anna.gustafson@sr.se