Förkylning räddade Bålstaklättrare

För drygt två veckor sedan omkom Mikael Forsberg och Daniel Carlsson från Västkusten efter att ha dragits med i en lavin på berget Ama Dablam i Himalaya.

Med på berget var också Andreas Bergman från Häggeby norr om Bålsta, men han tvingades att vända efter att ha drabbats av en infektion. Antagligen räddade detta livet på honom. I måndags kom han hem till Sverige igen.
- Jag blev sjuk dagen innan vi skulle gå upp. Medan Daniel och Mikael gick upp låg jag kvar i basecamp för att vila upp mig. Jag önskade dem lycka till och låg och följde deras klättring, säger han.

Någon gång mellan 03 och 05 på morgonkvisten den 14:e november hände det som ingen kunde förutspå. Ett isras med flera ton is och snö vräkte ner över klättrarnas läger vid camp 3 och efter sökningar med helikopter så avbröts sökandet ganska snabbt . Området runt camp 3 var helt ödelagt och chansen att hitta klättrarna vid liv var helt utesluten.
- Från början kändes det som om det hade varit lättare om jag hade varit med däruppe, nu måste jag ju leva med det här resten av livet. Sen funderar man ju på varför just jag sparades och vad syftet var med det. Det är nästan så man blir lite religiös på kuppen, säger han.