Landstinget tillbakavisar asbestkritik

Byggnads kritik mot att Landstingsservice inte gör tillräckligt för att skydda byggjobbarna mot asbest, får nu mothugg. Landstingsservice tog både prover på byggnaden och varnade entreprenören för asbestrisken innan rivningen började.

- På de ställen vi hade tagit prover så fanns det ingen asbest. I miljörapporten skrev vi att det inte fanns asbest på de ställen som vi tagit prover. Men vi skrev också att vi misstänkte att det fanns platser där det kunde finnas asbest. Därmed är det upp till entreprenören att göra kontroller innan man river, det säger Sören Hill som är projektchef på Landstingsservice.

Rivningen sattes igång, men på en plats blev man misstänksam sen byggjobbarna hunnit riva 5-10 kvadratmeter och nya prover togs. När provresultatet kom efter någon timme stängdes platsen av.

Byggjobben på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommer att fortsätta i uppemot tio år till innan allt är klart. Landstingservice ska nu diskutera om fler prover måste tas innan byggjobbarna börjar riva.

- Man kan fundera på om vi kanske tagit för få prover. Vi ska diskutera detta med Arbetsmiljöverket och facket, säger Sören Hill.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se