Uttalande i Radio Uppland diskuterades i hovrätten idag

I dag avslutades i Svea hovrätt rättegången mot den 36-åring som i Uppsala tingsrätt dömdes till livstids fängelse för att ha mördat en 32-årig kvinna från Alunda förra året. Det var ett uttalande som fälldes i Radio Uppland i samband med tingsrättens dom som blev utgångspunkt för en lång stunds diskussion mellan parterna i dag.

Då, efter tingsrättens dom, kritiserade professorn i processrätt Bengt Lindell domen som han menade var byggd på indicier.

- De är av en sådan karaktär att de inte bör räcka för att fälla en person för ett grovt brott. Det kan jag bestämt påstå. Jag tror inte att domen står sig i hovrätten, sa professor Bengt Lindell.

Det här uttalandet av Uppsalaprofessorn Bengt Lindell i Radio Uppland den 2 oktober, fick den dömde 36-åringens advokat Leif Ericksson att reagera inför den i dag avslutade rättegången i Svea hovrätt. Leif Ericksson citerade en rad stycken ur professor Lindells utlåtande.

Åklagaren Anne Sjöblom inledde sitt slutanförande med att under en lång stund slå tillbaka mot Bengt Lindells utlåtande.

- Syftet med detta kan ifrågasättas. Agerandet kan tolkas som ett sätt att försöka göra rätten osäker. Det gör det ännu viktigare att hålla huvudet kallt och lyfta blicken och noggrant analysera innehållet i utlåtandet. Lindell kommer med direkt felaktiga påståenden i utlåtandet, sa Anne Sjöblom.

I övrigt hade båda parter finslipat sina argument. Försvararna om bristen på teknisk bevisning och åklagarna om den kedja av indicier och bevis som de menar utesluter andra scenarion än att 36-åringen mördat kvinnan.

Domen meddelas om 14 dagar och att 36-åringen tills vidare ska förbli i häkte.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se