Olika pris för skrotbilar

Hur mycket du får ut när du skrotar din gamla bil beror helt på vilken skrotfirma du vänder dig till. Efter en rundringning som Upplandsnytt gjort till bilskrotar i länet, så visar det sig att det skiljer många hundralappar mellan firmorna.

Marianne Åkesson-Skörd är delägare i Skrotbolaget i Uppsala:

- Dels kan det bero på vad man har för miljöhantering. Är man medveten om miljön så kostar det.

Vad du får i handen när du skrotar din bil kan alltså variera kraftigt mellan olika bilskrotar, trots att premien är densamma över hela landet. För en bil som är 16 år och äldre är premien 1700 kronor och nyare bilar har en premie på 700 eller 1200 kronor.

Efter en rundringning som Upplandsnytt gjort så visar det sig att det skiljer sig en hel del även inom länet. Det som blev över av premien var allt mellan 200 kronor och 800 kronor. Men det är inte alltid som det blir pengar över. När vissa firmor väl dragit av sina utgifter kan du rent av bli utan pengar eller tvingas betala en avgift.

Nu ser det ut som om skrotningspremien kommer att försvinna. Regeringen har i en lagrådsremiss lagt på förslag att premien försvinner från och med 1 juni nästa år och att producentansvar ska gälla.

reporter per-henrik.johansson@sr.se