Stopp för teknikskola i Uppsala

Planerna på en kommunal teknikskola i Uppsala, efter samma modell som kommunala musikskolan, läggs på is av den borgerliga majoriteten.

Skolan skulle enligt planerna ha startat nästa år. Annika Rosing på Verket för näringslivsutveckling, NUTEK, beklagar kommunens beslut.
- Självklart tycker vi att det är väldigt tråkigt eftersom vi vet att Komtek är ett väldigt framgångsrikt koncept när det gäller att få killar och tjejer intresserade av teknik, säger hon.

Konstruerar, bygger, gör experiment och lär sig saker som har med teknik, naturvetenskap och design att göra. Det är vad eleverna på en kommunal teknikskola gör. Sådana skolor finns i dag i ett tiotal andra kommuner, och Uppsala har planerat för en i nära ett år.

Skolan skulle ha kunnat dra igång på allvar till hösten nästa år och var tänkt att delvis fungera som kommunala musikskolan, att barn kan gå på kurser på fritiden. Drygt trehundra elever skulle tas emot varje termin efter något år. Desstom skulle skolklasser också kunna komma på dagtid och andra på öppna hus på helgerna.

Kommunen får bidrag från NUTEK nästa år. Första året skulle kommunen bara betala 700 000 kronor, fast sen blir det mellan fyra och fem miljoner årligen, och det är det som gör att kommunens nya majoritet stoppat planerna. Moderaten Cecilia Forss.
- Vi står inför ganska stora ekonomiska bekymmer, säger hon.

Cecilia Forss tycker att teknikskolan är en bra idé och hon säger att kanske kan den starta 2008 i stället. Men vid en start 2008 så är det långt ifrån säkert att kommunen får något startbidrag från NUTEK, de vet inte nu om de kommer att ha pengar att dela ut, det egentliga stödet tar slut nästa år. Socialdemokraten Bengt Sandblad är mycket kritisk till att planerna stoppas.
- Det är väldigt sorgligt, särskilt när man säger nej till det och det kostar så lite pengar, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se