"Ingen risk för passagerare på giftplan"

Ett av de tre British Airways-flygplan som tagits ur trafik efter det att spår av radioaktivitet upptäckts ombord, har nu fått klartecken att flyga igen och de passagerare som flugit med planet ska inte ha utsatts för några risker.

En av de som nu kan pusta ut är Enköpingsbon Bernt Wikström som flög mellan London och Arlanda. Han är kritisk till British Airways som han menar gett dålig information.

- Informationen var väldigt primitiv. Det räcker inte att bara tala om att man inte ska gripas av panik. Det förstår man ändå, säger han.  

Brittiska hälsovårdsmyndigheten har nu konstaterat att ett av planen är helt ok och att passagerarna som åkt med det inte utsatts för någon risk.

Det gäller bland annat resenärer från London till Arlanda (BA780) på eftermiddagen den 16, 19, 22, 23 och 24 november och mellan Arlanda och London (BA781) på kvällen samma datum.

Två andra plan undersöks fortfarande men British Airways hoppas kunna få klartecken för dessa under helgen. Planen har visat spår av radioaktivitet som sätts i samband med förgiftningen av den ryske ex-spionen Litvinenko som avled i London för en tid sedan.

Statens strålskyddsinstitut SSI och Socialstyrelsen konstaterar dock redan nu att inga passagerare som rest med något av flygplanen löper någon hälsorisk.

- Alltihopa känns lite James Bond-artat, säger Bernt Wikström.  

Magnus Gustafsson
magnus.gustafsson@sr.se