Beslut om Rondellen kritiseras

Den borgerliga majoriteten i Uppsala kommun bestämde sig ju i går för att förlänga kontraktet med vårdbolaget Attendo Care på korttidsboendet Rondellen. Detta trots upprepade vittnesmål från anhöriga om vanvård. Beslutet väcker starka reaktioner.

- Jag tycker att det är gräsligt att de inte kan lyssna på oss anhöriga, säger Rose-Marie Lundgren, som hade sin pappa på Rondellen.

Kommunen säger att det inte går att konstatera att det förekommit vanvård.

- Det har att göra med att när man är i sorg, går man inte omkring med en filmkamera och en bandspelare.

För ett par veckor sen beslutades på initiativ av centerpartiets kommunalråd Lars O Ericsson att en sjuksköterska skulle tillsättas som kontrollant på Rondellen. Men den som hittills varit där som kontrollant är en tjänsteman från kommunens äldrekontor, Marianne Sellgren, vars observationer ledde till att dom borgerliga i går bestämde sig.

Enligt Marianne Sellgren har vården fungerat mycket bra under hennes tid där. Men hennes rapport finns inte i skriftlig form och går därför inte att granska. Marianne Sellgren var också med och gjorde kommunens tidigare utredning, som kom fram till att någon vanvård inte förekommit, och som rekommenderade att Attendo Care skulle få fortsätta att driva Rondellen.

På den enhet på Uppsala kommun som tidigare fått i uppdrag att ta över driften av Rondellen efter januari, vet man i dag varken ut eller in, säger områdeschefen Yvonne Bispfors.

- Det är ganska mycket jobb som vi har lagt ner för att förbereda. Ena veckan är det si och andra veckan är det så, och det känns väldigt otillfredsställande.

Centerns Lars O Ericsson säger i dag att någon vanvård inte förekommit på Rondellen.

- Man kan ju aldrig garantera, men vi känner att vi inte har bevis för det.


Kontakta reportern:
marten.nilsson@sr.se