Nobelglans över Uppsala

För första gången på flera år så kommer nu i december samtliga nobelpristagare att kunna komma till Uppsala på besök. Men de kommer inte samma dag, utan besöken är utspridda. Den första pristagaren kommer redan nu på tisdag.

Uppsala var tidigare en del av det officiella nobelprogrammet. Då var en speciell dag under nobelveckan vigd åt besök i Uppsala för samtliga pristagare. Men sedan några år tillbaka så är det inte så. Uppsala universitet bjuder nu istället in pristagarna som sen kommer hit i mån av tid och de senaste åren har inte alla kunnat komma varje år.

Men i år så kommer samtliga pristagare hit, om än inte samma datum. Andrew Fire, som var en d två som fick medicinpriset kommer redan nu på tisdag. Den 13:e kommer fyra stycken, bland annat Orhan Pamuk, den turkiske författaren som som fick litteraturpriset. Han kommer att inviga en utställning på Carolina Rediviva och hålla ett vetenskapligt seminarium för särskilt inbjudna gäster.

Dagen efter det kommer ekonomipristagaren och så även kemipristagaren Roger Kornberg som ska dela ut ett pris till en lycklig student vid Uppsala universitet.

Pristagaren till fredspriset som ju delas ut i Oslo kommer inte att komma till Uppsala.

kontakta reportern

alexander.gagliano@sr.se