Vårdpersonal oroas över EU:s nya arbetstidsregler

Missnöjet med EU:s nya arbetstidsregler, som träder i kraft vid årsskiftet, är stort vid Akademiska sjukhuset. På förlossningsavdelningen kommer det bli så gott som omöjligt att byta arbetspass eller jobba extra om man skulle behöva. Dessutom kommer det bli svårare att hitta vikarier som kan ta arbetspass utan att bryta mot de nya reglerna.

- En ljuspunkt när man jobbar obekväma tider är att vi kunnat byta arbetspass med varandra. Det kommer nu att omöjliggöras eftersom det ger konstiga dominoeffekter i schemat, det säger Ann Båth som jobbar som barnmorska på förlossningen vid Akademiska sjukhuset.

De nya EU-reglerna innebär bland annat att man ska vara ledig minst 11 timmar mellan varje arbetspass. Dessutom ska man ha en sammanhängande veckovila på 35 timmar.

Det gör till exempel att man inte kan gå på ett morgonpass om man jobbat kvällen innan. Det blir så gott som omöjligt att byta pass med en kollega och det blir kvällsjobb före varje ledighet.

- Det blir sämre arbetstider och jag vet faktiskt inte om jag kommer att ha någon mer vila. Det känns inte lika roligt att gå hit längre, det säger barnmorskan Birgitta Bondesson.

För att klara av nätterna kommer förlossningen anställa ytterligare tre barnmorskor och tre undersköterskor. Om det krävs ytterligare anställningar för att klara de nya EU-reglerna vet man inte än.

- Det kommer att bli problematiskt eftersom vi måste kontrollera vem som kan byta arbetspass. Samtidigt måste patientsäkerheten gå före allt annat, det säger Marianne Gertzell som är avdelningschef på förlossningen.

Ann-Charlotte Carlsson
anncharlotte.carlsson@sr.se