Passkontrollanter samlade vackra kvinnor

Två passkontrollanter vid Kapellskär i Norrtälje har sedan tidigt 2000-tal samlat passbilder av unga kvinnor som de tyckte var ”exceptionellt vackra” i en särskild pärm, på sin arbetsplats. Polismyndigheten vill nu att de båda anställda får en varning för sitt beteende.

Det var i början av året som arbetsledningen vid Gränspolisavdelningen vid Kapellskär upptäckte pärmen i en bokhylla. Pärmen var märkt som ”Britney Tempel” och innehöll 58 passbilder på unga kvinnor - på varje foto hade kvinnans födelseår noterats.

I pärmen fanns också instruktioner - där stod det bland annat att enbart bilder på ”exceptionellt vackra kvinnor” skulle samlas in, en säkerhetskopia skulle tas och förvaras i ett låsbart stämpelskåp - utifall någon ”tråkmåns” skulle förstöra dokumenten.

En polisanmälan om tjänstefel gjordes av länspolismästaren, men åklagaren la ner ärendet. Istället vill nu alltså polismyndigheten att de bägge passkontrollanterna får en varning av personalansvarsnämnden.

Dom bägge passkontrollanterna har erkänt att dom samlat in bilderna, men att det var flera år sedan dom befattade sig med pärmen.