Pengar avgör ny fosterdiagnostik

Det är en kostnadsfråga om Uppsala läns landsting kan införa den nya fosterdiagnostik, som Upplandsnytt berättade om i morse.

Genom en tidig ultraljudsundersökning och ett blodprov på mamman kan man avgöra risken för att barnet har kromosomavvikelser. Metoden är ofarlig för barnet och missfallen skulle minska om den infördes.

- Jag tycker att det går framåt. Det är bra att vi kan få olika tester som visar på om det finns olika missbildningar på fostret, säger miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav, som precis läst den färska utvärderingen av testerna.

Men redan i dag finns intresse för att få göra det kombinerade testet. Lotta, som väntar barn i vår, lyckades efter en del krångel få göra det på en privat klinik i Stockholm.

- Det är jättebra att det komemr att finnas i framtiden. Jag hade önskat att det hade funnits redan idag.

Provsvaret man får anger hur hög risken är för att barnet har kromosomavvikelser. Den som har en hög risk kan välja att gå vidare och göra ett invasivt test, ett moderkakeprov eller fostervattensprov, för att få ett säkert svar. Problemet med de invasiva testerna är att de ökar risken för missfall. Att Uppsala läns landsting inte har infört de nya testerna ännu, beror på att de inte varit vetenskapligt prövade förrän nu, säger Johan Edstav.

- Och då finns det vissa landsting som har varit tidigt ute och säkert använt det här i vetenskapligt syfte. Och det har vi också. Men vi är inte alltid först på alla områden, säger Johan Edstav (mp).

Kotakta reportern
Cecilia Ohlén
cecilia.ohlen@sr.se