Rekordtavlan ÄR en Rubens

Nu ändrar sig Nationalmuseums expert om äktheten på den tavla som i går såldes för 16,6 miljoner kronor vid Uppsala Auktionskammare. Görel Cavalli-Björkman har tidigare menat att tavlan inte var målad av Rubens men nu har hon ändrat sig.

-Jag har hittat den i litteraturen nu, säger Görel Cavalli-Björkman, chef för Nationalmuseums forskningsavdelning och expert på holländskt och flamländskt 1600-talsmåleri, till TT.

-Jag har inte sett den i original, men den finns avbildad i Julius Helds bok om Rubens oljeskisser och där står att den finns på ”okänd ort”. Tavlan har ett annat namn, men när jag bläddrade hittade jag den.

Knut Knutsson vid Uppsala auktionskammare säger så här om misstaget i värderingen:
- Det känns rätt så jobbigt. Det är oerhört pinsamt. Allting går väldigt fort, tyvärr har det då samtidigt skett att den då har slunkit förbi. Jag vill inte skylla på någon annan än på mig själv och företaget, och vi måste fortsättningsvis ändra våra rutiner och se till att någon stab av experter går igenom ”old masters”-måleriet, precis som i dag sker med det ryska.

Uppsala auktionskammare utgick från att tavlan målats av en elev till 1600-talsmålaren Rubens och utgångspriset sattes till 15 000 kronor, men flera budgivare ansåg att den målats av Rubens själv.

Konstkännaren Henry Avar, som var den som bjöd på tavlan för en brittisk klient, har studerat den noga. Han har alltid varit övertygad om att det är en äkta Rubens.