Stora förändringar väntar Uppsalas skolor

Det är ett jätteproblem. Så säger kommunalrådet Cecilia Forss (m) i Uppsala om de ökande kostnaderna för skolans och förskolas lokaler, som Upplandsnytt berättade om i morse. Och Uppsalas skolor kan tvingas till stora förändringar för att komma åt problemet. 

- Att vi kommer till rätta med lokalproblemen är avgörande för om vi ska ha en bra verksamhet, säger Cecilia Forss (m).

Kostnaderna för lokaler är den kostnad som ökar snabbast inom förskola och skola. Mellan 2005 och 2006 ökade kostnaderna med 19 miljoner kronor. Utslaget per barn kostar lokalerna 8% mer i år.

Skälen är flera; ett är att antalet elever i grundskolan minskar och att kommunen inte lyckats krympa lokalerna i samma utsträckning, ett annat att det byggts många nya förskolor. Dessutom gör byggmarkandens överhettning att de anbud kommunen få in när de ska bygga till exempel förskolor har gått upp med uppemot 20% på ett år.

Moderata kommunalrådet Cecilia Forss tycker att hon har fått ärva ett problem som växt för att den förra majoriteten inte agerat i tid.

Bengt Sandblad, socialdemokrat, som fram till nyår är ordförande i barn- och ungdomsnämnden, säger att de varit medvetna om problemet. Han menar att det tagit tid att få fram ett bra beslutsunderlag för hur alla skolans och förskolans lokaler bäst hanteras och nu är en utredning snart klar.

- Det har tagit ett bra tag att inse behovet och utveckla metoderna och genomföra det hela. Vi har hanterat det bra även om det kunde ha gått fortare, säger Bengt Sandblad.

Moderaten Cecilia Forss säger att den nya kommunledningen ska pröva flera olika lösningar för att hålla lokalkostnaderna från att ta alltför mycket av skolans pengar. De ska först försöka få fastighetskontoret att sänka hyrorna, men då finns ju kostnaden kvar i kommunen.

Sen kommer de att se över de renoveringar som planeras så att inget onödigt görs och se om delar av skolor kan hyras ut och. I sista hand kan någon skola behöver läggas ner. Vilka vet hon inte, de väntar på lokalutredningen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se