Kulturcenter blir mindre

Det nya, stora kultur- och bildningscentret i Stenhagen i Uppsala kommer inte att bli vad det var tänkt. För att spara pengar planerar Uppsalas nya majoritet att hyra ut delar av lokalerna.

Bredvid köpcentret i Stenhagen är i dag en stor stenåker, där grävskopor far fram och tillbaka. De bygger det nya kultur- och bildningscentret som ska vara klart hösten 2008. Där skulle enligt planerna finnas förskola, skola, sporthall, bibliotek och lokaler för kultur- och fritidsaktiviteter. Men nu när kostnaderna för skolans och förskolans lokaler ökar så mycket, något Upplandsnytt berättade om i går, så menar moderata kommunalrådet Cecilia Forss att de inte har råd med alla lokalerna.
- Det är en väldigt god tanke om man har pengar till det, men vi är tillbaka i problemet att lokalkostnaderna håller på att äta upp pengarna för verksamheten, säger hon.

Huset blir ju så stort som det blir, men skolan kommer troligen att få en mindre del och också lokalerna för fritids- och kulturaktiviteter ska kommunen försöka hyra ut för att få in hyrespengar. I första hand ska de leta efter föreningar som vill göra sådant som passar in i det kommunen tänkt, men Cecilia Forss tror inte att det kommer att räcka, så lokalerna kan hyras ut till andra också. Det vore synd, tycker Rasmus Löf och Kristoffer Edberg som är fjorton år och bor i Stenhagen. De menar att det behövs nya lokaler:
- Jag tycker det är tråkigt för man har inget att göra på fritiden här. Vi är mest bara ute och går omkring.

Socialdemokraten Bengt Sandblad har varit en av dem som sett väldigt positivt på det nya centret i Stenhagen, han är också kritisk och menar att de här lokalerna kommer att bli väldigt kostnadseffektiva.
- Jag tror att lokalerna verkligen kommer att behövas, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se