Buller när bussarnas tankas

Dom boende vid den nya Industristaden i Uppsala, intill Gamla Uppsalabussgaraget, klagar på höga ljudnivåer. Det är när bussarna fyller på biogas som ljudfenomenet uppstår och ingen vet riktigt vad som ska göras åt saken.

Att det skulle vara visst buller och ljud från Kungsgatan och bussarna vid garagen var nog dom flesta boende i Industristaden i centrala Uppsala medvetna om. Men sedan i våras har det börja låta mer, framförallt på kvällar och nätter. I ett brev till Uppsala kommun beskriver Bostadsrättsföreningen Kungsängen 2 ett högfrekvent pulserande ljud som gör att dom boende tvingas hålla fönster och balkongdörrar stängda och att vistelse på balkongen närmast är omöjlig.

Det visar sig att ljudet uppstår när biogasbussarna tankas. Men något fel på själva biogasanläggnignen är det inte, enligt Claes-Göran Alm VD på Gamla uppsalabuss. Ljudet uppstår vid tankning i dom nya ledbussarna som kom i februari. Dom äldre biogasbussarna låter inte alls lika högt.

Claes-Göran Alm, säger till Upplandnsytt att busstillverkaren nu kontaktats och att dom ska undersöka vad som kan göras. I väntan på det får dom boende leva med ljudet från bussarna..