Myndighetskritik mot Rondellen

Länsstyrelsens utredning om vanvård i fallet Per Klang på Attendo Cares vårdenhet Rondellen i Uppsala stöder de anhörigas berättelse om brister i vården.

Både kommunen och Attendo Care har tidigare ifrågasatt den berättelse som lämnats av anhöriga till Per Klang, som vårdades på Rondellen tiden före sin död. Men nu får de anhöriga stöd av den utredning som länsstyrelsen gjort.

Både kommunen och Attendo Care får kritik från länsstyrelsen, som nu utrett hur den sociala omsorgen fungerade för Per Klang. Kommunen borde, enligt länsstyrelsen, inte ha tagit in så många senildementa på Rondellen, och borde också ha angett vilket vårdbehov som var och en hade, något som nu inte skett. Och Attendo Care får kritik för att man inte haft en behandlingsplan för var och en av dem som bodde på Rondellen, och för att man inte skrivit upp vilka åtgärder som vidtagits när det gäller hygien och annan social omsorg om Per Klang.

- Det finns en samstämmighet i berättelserna från de anhöriga och vårdpersonalen, som styrker de anhörigas version, säger Anders Forslund på länsstyrelsen.

Tidigare har Uppsala kommun gjort en utredning av fallet och kom då fram till att inga större fel begåtts. I dag säger Lars O Ericsson att den borgerliga kommunstyrelsen tänker låta Attendo Care fortsätta driva Rondellen trots det länsstyrelsen kommit fram till.

- Vår controller Marianne Sellgren säger att nu fungerar det bra och det är ju kanon då att man tillrättalagt en del brister i sammanhanget. Det är naturligtvis ingen rolig läsning som länsstyrelsen kommer med.

- Jag tycker att det är riktigt härligt att höra att det är någon som lyssnat på oss. Att det är någon som förstår vad det här handlar om, säger Per Klangs dotter, Rose-Marie Lundgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".