Projekt hjälper unga med funktionshinder

I ett unikt uppsalaprojekt ska nu unga personer med fysiska och psykiska funktionshinder kunna få hjälp av ett ombud.

Meningen är att hjälpa unga funktionshindrade mellan 16 och 25 år att bli mer delaktiga i samhället. En av dem som fått hjälp av ett ombud är 21-åriga Lina, som har diagnosen ADHD.
- Jag tycker det är jättebra, jag har fått jättemycket hjälp, säger hon.

Som barn med ett fysiskt eller psykiskt funktionshinder så är hjälpen stor från myndigheterna. Men när man närmar sig vuxenlivet krymper samhällets insatser och det blir svårare att klara sig själv.

Det är därför som nu handikappföreningarna i Uppsala tillsammans startat det här unika projektet med ombud för unga som är mellan 16 och 25 år med funktionshinder. Det handlar bland annat om kontakt med myndigheter med allt vad det innebär, att fylla i viktiga blanketter, söka bostad eller jobb.

I Uppsala finns det cirka 600 ungdomar i den här målgruppen som kan få hjälp av det nya ombudet. Projektet ska pågå i tre år och hittills har Uppsala kommun, Landstinget och Allmäna arvsfonden bidragit med drygt 300 000 kronor för första året. Ansvarig för det här projektet är Elisabeth Axberg.
- Målet är att uppmärksamma att den här gruppen finns, så att de får bättre stöd. Vi får se hur det blir, det här är helt nytt, det finns inget liknande i Sverige, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".